Honger in je hoofd of honger in je buik?

Honger in je hoofd of honger in je buik?

By 6 december 2016 Uncategorized 5 Comments

Hai,

De Sint is weer vertrokken vandaag, hebben jullie een mooi feest gevierd?
Voor veel kinderen is de decembermaand een heel lastige met al dat lekkers rond Sinterklaas. Nu de Sint vertrokken is, staat kerst al weer bijna voor de deur. Niet alleen thuis worden er feestjes gevierd maar ook op school, de buitenschoolse opvang, de scouting, sportvereniging, bij vriendjes en vriendinnetjes, opa & oma: zie je in al dat geweld maar eens staande te houden als kind. Ik ben altijd al heel blij als kinderen in deze lastige maand zo ongeveer op hun gewicht blijven. Maar hoe doen ze dat dan?
Een mooi consult wat ik ook in de decembermaand gebruik is het verschil tussen hoofd- en buikhonger. Altijd weer leuk om met de kids het gesprek aan te gaan: had je toen honger in je hoofd of in je buik? Wij onderscheiden 5 soorten honger-verzadiging:

1. Mijn honger kan echt niet erger, ik voel me slap, ik ben sikkeneurig,
2. Nu heb ik echt honger, ik wil NU eten,
3. Ik heb een beetje honger, ik zou wel wat lusten,
4. Ik zit precies genoeg vol, ik heb gegeten wat ik nodig had,
5. Ik zit megavol, ik sta op klappen

Daarnaast oefen ik met de kinderen het verschil in hoofd en buikhonger:
Heb je honger in je buik? Dan wil je ‘echt’,eten: een boterham bijvoorbeeld. Als je 2 of 3 boterhammen gegeten hebt zit je vol.
Heb je honger in je hoofd, dan wil je het liefst lekker snacken, niet een bterham maar koek, snoep, chips of andere ongezonde snacks. Je hebt ook niet snel genoeg en wil eigenlijk doorgaan, ook als je stopkknop je een seintje geeft.

Het helpt kinderen al wanneer je ze bewust maakt van het verschil: je wilt nu wat eten maar heb je honger in je hoofd of in je buik? Voor volwassen ook een leuk bewustmakertje trouwens!

Ken jij het verschil al tussen hoofd- en buikhonger en ga jij daar bewust mee om? Ik ben benieuwd en lees je reactie graag!

Worstelt jouw kind ook met zijn/haar gewicht, wordt hij/zij gepest of is omkleden bij gym een heel gevecht? Blijf niet piekeren maar maak een afspraak voor een GRATIS skypegesprek waarin je alle vragen kunt stellen en je zorgen kunt delen. Je kunt me een berichtje sturen op dit email adres: marielle@kidsopgewicht.nl of me bellen op 06-19 17 33 79. Ik help jullie graag!

 

groet Marielle

5 Comments

 • Anneke zegt:

  hallo Marielle,

  ik was me niet bewust van het verschil tussen hoofdhonger en buikhonger. Ik ga er bij mezelf eens opletten!

 • Jantine zegt:

  Hoi Marielle, mooi inzicht dat verschil tussen hoofdhonger en buikhonger. Ik herken het ook direct bij mezelf 🙂 Mijn zoon maakt op het moment een enorme groeispurt door en heeft veel buikhonger! Boterhammen, volle borden avondeten die moeiteloos leeg gaan. Gelukkig vraagt hij niet om snoep of snacks dus met de hoofdhonger valt het volgens mij reuze mee. Groet, Jantine.

 • De trek die we ervaren komt volgens mij uit je gedachten, of uit je gevoel. Ik eet het liefst vanuit mijn gevoel, omdat ik daar vertrouwen in heb. Op deze manier ben ik al 12 kg kwijt die er ook niet mee aan komen.. Goed van jou, Marielle, dat je kinderen helpt om weer vanuit de signalen van het lichaam te luisteren; je lijf weet volgens mij altijd precies wat het nodig heeft.

  • Marielle zegt:

   Dankjewel Saskia voor je reactie en wat goed dat je al 12 kg bent kwijt geraakt! Ja, bewustwording bij kinderen (en volwassenen) is wel heel belangrijk.

Leave a Reply