Sint is weer in het land! Hoe overleeft mijn kind het snoepgeweld tot 5 december?

Sint is weer in het land! Hoe overleeft mijn kind het snoepgeweld tot 5 december?

By 15 november 2016 Uncategorized 7 Comments

Hai,

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!!♫♫♪
Begint het bij jullie thuis ook al weer te kriebelen?
De pepernoten liggen al vanaf augustus in de winkel, maar in november vliegen de speelgoed-en snoepreclames je tijdens de diverse kinder tv programma’s om de oren.

Ook de aankondigingen voor het Sinterklaasjournaal en de Club van Sinterklaas starten rond deze tijd, om half november dagelijks (met een paar herhalingen) op TV te verschijnen. Waar in augustus nog bescheiden zakken pepernoten in de winkels liggen, zijn in november de kilozakken pepernoten, chocoladekruidnoten, marsepein, chocoladeletters, fondantkikkers, gevuld speculaas, speculaasbrokken, taai-taaipoppetjes, banketstaven,liter pakken volle chocolademelk; het valt niet aan te slepen!

Als je kind nog heilig gelooft, ben jij als ouder degene die dit voor een groot deel in de hand heeft. Want jij bepaalt dan, zonder dat je kind dat weet, de regels! Voor je kind is de Sinterklaas periode héél spannend.
De aankomst op TV, alle media aandacht in speciale kinderprogramma’s en ook het ritueel schoen zetten met het zingen van Sinterklaasliedjes, het klaarzetten van een wortel voor het paard, het neerleggen van een verlanglijstje.
Vol spanning vroeg in de ochtend naar beneden, kijken wat Piet voor ze heeft achtergelaten. Maar bedenk: naast het zetten van de schoen, zijn er ook regelmatig bergen strooigoed op de sportclub, de BSO, op school, op zaterdag in het winkelcentrum, schoen zetten in de supermarkt en thuis wil je ook eens gezellig wat tussendoor nemen.

Al dit snoepgoed gaat rechtstreeks naar de Koekjesbuik! Dit heb je niet altijd zelf in de hand, de inhoud van het schoen zetten wel. Hier een aantal tips om je te helpen in deze drukke maar voor kinderen die op hun gewicht moeten letten, ook lastige periode:

1.Bedenk bij het schoen zetten eens hoe deze tijd in je eigen kindertijd gevierd werd. Mocht je dagelijks je schoen zetten? Hoeveel snoepgoed kreeg je?
2.Bepaal op welke dagen zij ‘aan de beurt zijn’ om de schoen te zetten (Piet redt het niet om elke dag bij ons langs te komen, andere kinderen vinden het ook fijn om wat te krijgen). Je kunt deze dagen duidelijk aangeven in een weekschema of op de familiekalender noteren.
3.Houd eventueel rekening met jullie weekritme. Op ochtenden dat het echt spitsuur is een berg snoepgoed vóór het ontbijt niet handig. Immers: alle snoep die je in de schoen stopt gaat vaak gelijk op.
4.Een klein cadeautje, of een wat groter cadeau in delen vinden kinderen ook spannend!
5. Blijf fruit tussen de maaltijden door eten-
6. Laat je kind geen maaltijd overslaan als hij/zij te veel gesnoept heeft.
7. Gooi het teveel aan snoepgoed weg alsl je kind het niet ziet.
8. Maar vooral: geniet van deze leuke tijd!

Als je kind(eren) wat ouder zijn en weten hoe de vork in de steel zit, kun je samen afspraken maken.Ga bij het kopen van snoepgoed voor kwaliteit, niet voor kwantiteit (de kilozakken pepernoten).Koop pas zo laat mogelijk zelf snoepgoed, want je zult zien, er zijn genoeg Oepsmomenten deze tijd. Maak duidelijke afspraken wanneer jullie zelf wat extra nemen. En mandarijntjes horen ook bij de Sinterklaasperiode!

Heb jij nog een tips om de hoeveelheid Sint snoepgoed in de hand te houden? Ik hoor het graag!
Worstelt jouw kind ook met zijn/haar gewicht, wordt hij/zij gepest of is omkleden bij gym een heell gevecht? Blijf niet piekeren maar maak een afspraak voor een GRATIS skypegesprek waarin je al je vragen kunt stellen en je zorgen kunt delen. Je kunt me een berichtje sturen op dit email adres: marielle@kidsopgewicht.nl of me bellen op 06-19 17 33 79. Ik help jullie graag!

7 Comments

 • Snoep is hier thuis nooit een probleem geweest. Teveel snoep komt hier nooit binnen. Ook niet met Sinterklaas. Om de dag mochten ze 2 weken lang (wij woonden in een dorp, daar komt Sinterklaas een week later aan dan in de stad, en dat vond ik heel fijn) hun schoen zetten. Daar ging een kleinigheidje in: een snoepmuis, of een sticker, of een mandarijntje, of een handje pepernoten, of een kleurplaat, of een gedicht, of een kleurpotlood, of knikkers… en 1 keer een kleine chocoladeletter. Ik zei altijd als je met minder niet blij bent, word je met meer na 1 keer ook niet blij. En soms werd er met snoep van school of van een kinderfeestje teveel gesnoept in 1 keer: dan kregen ze buikpijn en waren ze weer maanden genezen van teveel snoepen 🙂

  En al dat decembersnoepgoed kost best veel geld… Marsepein, pepernoten, chocoladeletters, fondant, banket… dat loopt snel in de papieren. Dat spaarden wij graag uit, en op. We gingen liever op tweede kerstdag naar het theater met het gezin… dan week in week uit de kinderen volstoppen met snoep en snacks 😉

 • Anneke zegt:

  hallo Marielle,

  Het is moeilijk om de Decembermaand gezond door te komen, voor kinderen en ook voor volwassenen. Je noemt het zelf al: goed doseren en verder genieten. Snoep en lekkere dingen zoveel mogelijk uit het zicht opbergen, om het “binge snoepen” te voorkomen,.

 • Jantine zegt:

  Hoi Marielle, bij ons is snoepen gelukkig nooit een ‘heikel’ punt, er wordt niet om gezeurd en gekregen snoep blijft vaak in de kast liggen (ik doe eens in de paar maanden een opruimrondje en dan gaat al het ‘vergeten’ snoep de prullen bak in!). Wat pepernoten en een keer een chocoladeletter in de schoen doen wij ook. Maar de meeste snoep komt inderdaad via andere wegen zoals de sportclub, bso en school! Ik maak me er niet al te druk om, ben er van overtuigd dat als ik er ontspannen mee omga, mijn zoon dat uiteindelijk ook zal doen. Als ik er nu bovenop ga zitten, ga controleren of ga zeggen dat hij het snoep niet mag hebben, dat het dan een negatieve lading krijgt en hij eerder geneigd zal zijn om misschien stiekem te snoepen. Dat is nu nog niet in hem opgekomen, dus laten we het zo houden 🙂 En verder vooral genieten inderdaad, want het is voor ons het laatste jaar met heilig geloof in de Sint! Groet, Jantine.

 • Hoi Marielle,
  Handige tips die je geeft! Vooral ook als ouder zijnde beseffen dat jij degene bent die bepaalt hoeveel snoep er in de schoen komt, en je kind gezonde keuzes qua eten meegeven is nooit verkeerd:-).
  Groetjes,
  Gerbrig

Leave a Reply